دامنهٔ کویر2، کویریات دامنه قسمت 108
داند او خاصیت هر جوهری
در بیانِ جوهرِ خود چون خری
که همی دانم یَجوز و لایَجوز
خود ندانی تو یجوزی یا عَجوز
این روا و آن ناروا دانی ولیک
تو روا یا ناروایی بین تو نیک
قیمت هر کاله میدانی که چیست
قیمت خود را ندانی احمقی ست
سَعدها و نَحسها دانستهای
ننگری سَعدی تو یا ناشستهای
جان جمله علم ها اینست این
که بدانی من کیَم در یَومِ دین
آن اصولِ دین بدانستی ولیک
بنگر اندر اصل خود گر هست نیک
(مثنوی مولوی، دفتر سوم، بیت 2649 تا 2655)
دامنه : اشارۀ مولوی به انسان هایی ست که با آن که مدعی اند خیلی می داننداما به خود و خویشتن خود غفلت دارند.
دامنه. قم. منزل. شب 28 اسفند 1395. عکاس: عارف. بقیه اینجا
===========
من در بخش هایی از زندگانی ام، با وبلاگ هایم «دامنۀ دارابکلا» و «آلبوم دامنۀ دارابکلا» و ... برای دامنه خوانان شریف پست های متعددی به اشتراک گذاشته ام و اینک چیزی نمانده که سال 1395 را نیز طی کنم و به درکِ حلول سال جدید 1396 برسم. ان شاء الله دامنه خوانان شریف، در سلامت باشند و سال آیندۀ خورشیدی را، باز هم به دور خورشید بگردند و جَبهۀ خویش را بر سجدۀ ستایش و سپاس خدا سائش دهند و سلامت و معنویت بیابند. ایام خوب خدا همآره مستدام.
حمیدرضا طالبی دارابی که عکس های متنوع روستای دارابکلا را برای دامنه ارسال می کند
به قلم دامنه
دارابکلا و مسجد تکیه قسمت 23
به نام خدا. سخنرانی دوست فاضل و فرهیخته ام جناب حجة الاسلام والمسلمین شیخ محمد جواد غلامی دارابی در مسجد جامع روستای دارابکلا. در 28 اسفند 1395 شب میلاد حضرت فاطمۀ زهرا، سلام الله علیها. با حضور روحانیون محترم و بزرگوار حُجَج اسلام: شیخ مرتضی دارابی (امام جماعت محل)، دکتر شیخ باقر طالبی دارابی، شیخ محمد نادری، شیخ علیرضا ربانی زاده، شیخ جواد مهاجری، شیخ مهدی شیردل. عکس ها از جناب حاج حسین رنگین کمان:
حجة الاسلام والمسلمین شیخ محمد جواد غلامی دارابی در مسجد جامع روستای دارابکلا. در 28 اسفند 1395 شب میلاد حضرت فاطمۀ زهرا، سلام الله علیها
پست 4866 : به قلم دامنه
به نام خدا
در آستانۀ سررسیدن سال 1395 و دررسیدن سال 1396
سپاس می گذارم:
از
دامنه نویسان ارجمند و شرافتمند که بر من سِمت استادی دارند
و از عکاسان خردمند و هوشمند دامنه.
هم نویسندگان دامنه و هم عکاسان دامنه،
دامنه را در محتوا، مشاوره ها، متن ها و نقدها و عکس ها و دلسوزی ها
هرگز تنها نگذاشته اند
و با متن های فاخر و عکس های جذّاب طبیعت و مناسبت
دامنه خوانان شریف را مورد لطف قرار دادند.
از حُجج اسلام روحانیون گرامی:
مالک رجبی. محمد جواد غلامی. علی اکبر دارابکلایی. سید محمد شفیعی مشهد
و از جنابان:
از حمیدرضا طالبی. مهندس محمد عبدی .حاج علی میرزا چلویی
از رنگین کمان رمضانی که داره دامنه و پسرانم را در وبلاگ می بینه
و از تقی آهنگر (حاج باقرموسی) و نیز از پسرم عاصم
و همچنین از همۀ دامنه خوانان شریف، ممنونم
به قلم حجة الاسلام محمدجواد غلامی دارابی
«درود بر شما. با احترام و عرض ادب حضور دامنه و بینندگان فهیم دامنه، پیرامون مطلب «دامنه فقط یک نکته را از سر خیرخواهی بگوید»پست 4838 اینجا، مطلبی را تقدیم می کنم.
اولا: در دانشگاه کمتر از لقب دکتر برا اساتید روحانی استفاده می شود بلکه فراوان با کلمه(حاج اقا) خطاب می شوند. اساسا" چه ایرادی دارد کسی که دکترا دارد "دکتر" بگیم ؟مگه مهندسی که در رشته ای دکترا بگیرد به او دکتر اطلاق نمی شود؟ ضمن اینکه بسیاری از طلاب هم زمان در حوزه و دانشگاه تحصیل کردن و مدرک دانشگاهی و حوزوی دارند.
ثانیا: فقط دروس عموی نیست که دانشجو اجبار به گذراندن آن باشد، آیا دانشجو ملزم به گذراندن دروس تخصصی نیست؟ در برخی ازدانشگاه ها از جمله دانشگاهی که حقیر مشغول به خدمت هستم( دانشگاه هنر تهران) درس زبان انگیسی جز دروس عمومی به حساب می آید.
ثالثا: مدارک علمی حوزه با تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی صادر می شود، مگه مدارک دانشگاهی در دیگر دانشگاه تایید و معادله سازی نمی شود. آمار می گوید: بیشترین مشتریان زبان های خارجی(انگلیسی، فرانسه، عربی، اسپانولی و... طلاب موفق حوزه علمیه هستند.
رابعا: آیه نفر نمی خواهد بگوید که بعد از تفقه در دین انذار منحصر در روستا ،بخش، شهر و ... است . بلکه امروز دانشگاه مهمترین بستر برای روحانیت جهت تبلیغ دین و مباحث علمی است.»
پاسخ دامنه به حجة الاسلام محمدجواد غلامی
به نام خدا. سلام من هم به شما جناب شیخ محمد جواد، دوست فاضل و گرانقدر ما. ضمن استقبال از نقد بی تعارف شما بر نوشته ی دامنه، چند نکته را در جوابیه جهت تنویر و تصریح می افزایم:
1- این گونه عناوین و القاب دانشگاهی، بنُدرت در کشورهای دیگر جهان، کاربرد دارد. این فقط در ایران است، زیاد مرسوم شده است و برای عده ای موجب فخرفروشی و ارتزاق های متعدد گردیده است.
2- منظورم این بوده، مگر عنوان های آیة الله و حجة الاسلام در مقام مقایسه، کمتر از پیشوند دکتری ست، که متاسّفانه برخی ها در سطوح مختلف و در جای جای ایران، در پی کسب این عناوین اند و تبلیغ این روحیات؟
3- استاد دانشگاه به کسی اطلاق می شود که... بقیه در اینجا
به قلم دامنه
به نام خدا. دارابکلا و تاریخ (32). در سی و دومین قسمت تاریخ سیاسی دارابکلا، انجمن حجّتیۀ روستای دارابکلا را می نویسم.
آن سال های دورتر که هنوز نسل دهۀ چهل محل، پا نگرفته بود، جمعی از متدینین دارابکلا _که در آن یک روحانی شاخص هم حضوری رهبری کننده داشت و به هدایت ها می پرداخت_ انجمن حجّتیۀ روستای دارابکلا را تشکیل داده بودند و گاه آن را «حجّتیۀ مهدویه» می خوانند.
آن ها، با حضور آن روحانی محترم، در جلسات قرآن در درون مسجد جامع دارابکلا _و شاید گاهی هم در خونۀ افراد و اعضاء_ شرکت می جُستند و به .... بقیه در اینجا
پست 4838 : مباحث دینی3 قسمت 237
متن نقلی : «در سال های اخیر از سوی مراجع عظام تقلید و بسیاری از بزرگان تاکیدات، انتقادات یا هشدارهایی نسبت به طلاب در زمینه های مختلف از جمله سطح علمی، زیست و ورود آنها به سمت های اجرایی به گوش می رسد؛ تاکیداتی که روز به روز بیشتر می شود و شاید بتوان گفت از حالت توصیه پدرانه خارج شده و رنگی انتقادی و هشداری گرفته است؛ شفقنا این مسایل را با طلاب جوانی که در بطن حوزه بوده و هستند به بحث گذاشت و محوریت پرسش های خود را تاکیدات مراجع عظام تقلید و بزرگان قرار داد تا علت مشکلاتی که بزرگان حوزه به آن اشاره می کنند، از زبان طلاب هم شنیده شود.
سیدمرتضی شجاعی سخنران و مدرس حوزه، شیخ عبدالحسین مجاهد، سخنران و مدرس حوزه و احسان مقدسیان از طلاب جوان در این نشست به نکات مهمی اشاره کردند و گفتند:
اشتباه ترین جمله برای یک طلبه این است که بگوید درس من تمام شده است، مراجع عظام می گویند حال که سطوح را خواندید و برای تبلیغ به کشور، شهر یا روستا رفتید، از کسب علم جدا نشوید؛ انتقادی که ما نسبت به برخی از آقایان که به سمت هایی اجرایی رفتند، داریم به همین دلیل است، این آقایان متاسفانه از کسب علم جدا شدند، از استاد اخلاق دیدن جدا شدند، طلبه از این دو نباید جدا شود، حال مصداقش چه تعلیم باشد، چه تعلم؛ بسیاری از بزرگان ما مانند حضرت آیت الله وحید خراسانی با وجود اینکه پا به سن گذاشتند، اما همچنان درس می دهند و با شاگردان خودشان در ارتباط هستند، این اهمیت علم آموزی را نشان می دهد... (متن مفصّل در منبع: شفقنا: اینجا)
دامنه فقط یک نکته را از سر خیرخواهی بگوید :
به نام خدا. با تأسُّف فراوان باید بگویم برای برخی از روحانیون و طلاب، القاب و عناوین حوزه دیگر کفاف نمی کند و بسیار خوش می دارند که دکتر خطاب شوند و استاد دانشگاه. حال آن که، در دانشگاه مثلاً مربی درس عمومی تاریخ اسلام است؛ که دانشجو اجبار گردیده، آن را بگذراند. یا سطوح دورس حوزوی را طی کرده، طبق نظام آموزشی حوزه، به او معادل مدارک دانشگاهی داده اند؛ در حالی که چنین افرادی حتی یک ذرّه هم زبان انگلیسی بلد نیستند و در دانشگاه هم درس نخواننده و در کنکور به رقابت برنخاسته اند، خیلی خوش می دارند که در افّواه عامه، دکتر محسوب باشند تا آیة الله و حجة الاسلام. والمسلمین، پیشکش. آیۀ نفر (به سکون فاء) سورۀ توبه از طلبه چی می خواست و چی شد. خدا به داد برسد.
پست 4788
ارسالی جناب یک دوست به تلگرام دامنه
سلام می کنم به پدر و مادرم و مرحوم حجة الاسلام سیدباقر سجادی
غروب پنجشنبه 19 اسفند 1395 اخوی ام دکتر شیخ باقر و سید محمد سجادی
پژوهش ها، مقالات و یادداشت ها. قسمت 49
این گونه نشست ها را مدیون و قدردان فرهنگ سازی روحانیت دارابکلا هستیم
نمونه هایی از یادمان «نشست های مطالعاتی در روستای دارابکلا» که شب های جمعه به نوبت در منازل رفقا برگزار می کردیم. یاد روانشاد یوسف رزاقی به خیر که امضاها و صورتجلسات به خط او در این نوع اسناد خاطره انگیر از بایگانی های شخصی دامنه دل را هم آرام می کند و هم به سمت قبر او متمایل. 18 اسفند 1395 سیزدهمین سال فراق غم انگیر یوسف رزاقی ست
مراسم فاطمیۀ دیشب 11 اسفند 1395 در مسجد پایین محلۀ دارابکلا با سخنرانی جناب حجة الاسلام والمسلمین علی اکبر دارابکلایی. عکس ارسالی جناب رنگین کمان به تلگرام دامنه. با تسلیت و تشکر وافر.
پست 2339 : به قلم آسید علی اصغر شفیعی دارابی 51 : دامنه : به نام خدا. این پست نظر آسیدعلی اصغر شفیعی دارابی ست در باره ی جناب حجة الاسلام شیخ محمد چلوئی دارابی که در پست 2335 اینجا ، به معرفی اش پرداختم. ضمن سلام و سپاس، ارائه می گردد:
پست 2335 : به قلم دامنه : به نام خدا. امروز این روحانی بزرگوار دارابکلایی مقیم قم را معرفی می کنم؛ یعنی جناب حجة الاسلام شیخ محمد چلوئی دارابی. چون یقین دارم بسیاری از دارابکلایی ها ایشان را نمی شناسند و به عبارت عامیانه بجا نمی آورند، با آوردن چند شناسه و قرینه، وی را هم به لحاظ اصل و نسَب و هم از نظر درس و بحث بر دامنه خوانان ارجمند می شناسانم.
وی زاده ی قم اند. اصالتا" از بالامحله ی دارابکلا. از ناحیه ی پدری و مادری دارابکلایی اند. فرزند مرحوم حجة الاسلام شیخ تقی چلوئی دارابی که در قم زندگی می کردند و چند سال پیش به رحمت ایزدی پیوستند و در قم مدفون اند. به عبارتی این روحانی جوان و متواضع و بااخلاق که تصویرش در زیر آمده است، برادرزاده ی مرحوم کَل احمد چلوئی دارابی ست. یا بهتر است بگویم پسرعموی جناب آقای حسین جوادی نسب. (جانباز روشندل دفاع مقدس که از دوستان نزدیک دامنه است). و از ناحیه ی مادری باید بگویم نوه ی مرحوم حاج ابراهیم چلوئی دارابی اند. یا به عبارتی خواهرزاده ی اکبر و هادی و اصغر و مهدی چلوئی دارابی بالامحله ای. پس از ناحیه ی پدر و مادر، هر دو، ایشان یک طلبه ی فاضل دارابکلایی اند و از محله ی مومن خیز بالامحله.
اما بعد؛ با این شناسنه ها و قرینه ها که برای پی بُردن تان ذکر کرده ام، اینک می پردازم به بقیه ی شرح حال شان.
وی امور درسی شان را در حوزه ی قم پیش بردند. طلبه ای باتقوا، افتاده، خوشرو و متدیّن و مومن اند. دروس حوزه را با توفیق تهذیب نفش پیش برده اند و همچنان با فضاهای درس و بحث حوزه و با برخی از مدرّسان خود معاشرند. اهل تهجّد و نماز و دعا و ذکرند. بسیار آرام و مقیّد به حفظ آداب اند. بارها با وی هم صحبت شدم و بآسانی دریافتم بی غلّ و غش و پاک و صاف اند. به گونه ای در مراودات اجتماعی برخورد دارند که برای همگان فردی دوست داشتنی اند. اگر این عبارت و واژه درست باشد برای یک روحانی بزرگوار: آزارش حتی به مور هم نمی رسد چه رسد به انسان و دوست و رفیق و فامیل و ایل و کسان.
در مجامع و محافل مذهبی قم دیده می شوند. به زیارت حرم حضرت فاطمه معصومه کریمه ی اهلبیت _علیهم السّلام_ بسیار معتقد و عامل به آنند. حتی زیارت شیخان قم را که بزرگان شیعه در آن مدفون اند، همیشه مدّ نظر دارند. در نماز جماعت ظهر و عصر و مغرب و عشاء حرم مطهر، مرتّب شرکت می کنند و به آیة الله العظمی سیدموسی شُبیری زنجانی و حجة الاسلام و المسلمین سیدمحمد مهدی سعیدی _امام جمعه قم_ اقتداء می کنند.
چند باری که با وی بر سر برخی مسائل صحبت کردم، بسیار وی را بانزاکت دیدم. تا جایی که من باخبرم و رفتارهای وی به آدم می رساند، اهل غیبت و دنیازدگی و کرّ و فرّ و تجمّلات نیستند. با مادر محترمه ی شان که در قید حیات است، زندگی محبت آمیز و آرامی دارند.
یه گمانم معرفی ایشان تا همین مقدار کفایت دارد و بر وی مثل همیشه چه از دور و چه از نزدیک که خیلی باهم راحت و گرم هستیم، سلام و خداقوت و درود می فرستم و از دل مالامال از عشق به خدا و خاندان عترت (ع) وی می طلبم دعایمان کنند. و آنگه که قلب خویش را در حُرم حَرم شکسته می کنند و دعا به آسمان می رسانند، دامنه و دامنه خوانان شریف و مردم مومن و بامحبت دارابکلا را بی نصیب نگذارند. (منبع: دامنه داراب کلا. اینجا)
حجة الاسلام شیخ محمد چلوئی دارابی. قم. 19 اردیبهشت 1395
پست 2283 : به قلم حاج حسین رمضانی دارابی 6 : «سلام. شب زیبایت بخیر. شما که در راستای کلاسهای تقویتی سه ماه را در دارابکلا در کارنامه خود داریددر مقطع خیلی کوتاهی اون هم نه کفایت چند ساله را به طور مستمر اگر از مسولین محل به شما یا بقیعه روحانییون از نظر حمایت مالی صورت نگرفت فرزندانمان باید به بیراه گشیده شوند؟ من حرف برشماها که بیرون گشته اید ما که در دارابکلا بیشترین روحانیون را در خودمان داریم دست به سوی بیگانه دراز کنیم؟ چرا حد امکان یه پیشنمازی در مسجد بالا با مشارکت بزرگان ........"
توضیح ضروری دامنه : به نام خدا. سلام جناب رنگین کمان گرامی. پاسخی که جناب حجت الاسلام آقای شیخ مالک رجبی دارابی در پست 2282 به شما دادند، یک نمونه ای از فعالیت های فرهنگی و تبلیغی شان بوده، برای اقناع شما که در پست 2281 به آنها پرداخته بودید. و الّا ایشان نخواستند کل کارکردهای تبلیغی خود را در طول سی و اندی سال طلبگی اش لیست کنند. ممنونم. و البته خود جناب شیخ مالک این جوابت را به یقین می بینند. (منبع: دامنه داراب کلا. اینجا)